Дисбіоз порожнини рота: ​проблема та вирішення

Автор(и)

  • Т. P. Skrupnikova ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», Полтава, Ukraine
  • O. P. Stupak ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», Полтава, Ukraine
  • A. P. Levitsky ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України», Одеса, Ukraine
  • M.Yа. Niedzielskу ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», Полтава, Ukraine
  • M. O. Dudchenko ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», Полтава, Ukraine

Ключові слова:

кандидоз слизової оболонки порожнини рота, цукровий діабет, ротова рідина, бактеріальні препарати

Анотація

Мета роботи — підвищити ефективність лікування та профілактики кандидозу слизової оболонки порожнини рота у хворих на цукровий діабет 1 типу шляхом розробки патогенетично обґрунтованого способу терапії з використанням комплексу медикаментозних препаратів.

Матеріали та методи. Залежно від складу лікувально­профілактичного комплексу хворих з кандидозом слизової оболонки порожнини рота на тлі цукрового діабету 1 типу розподілили на дві групи: 25 хворим основної групи лікування проводили за розробленою нами схемою («Флюконазол» по 1 капсулі (100 мг) 1 раз на добу впродовж 7—14 днів, «Кларитин» по 1 таблетці 1 раз на добу протягом 10 днів, «Іммунал» по 20 крапель 3 рази на добу впродовж 14 днів, синбіотик «Бактулін», який слід було утримувати в порожнині рота до повного розсмоктування, по 3 таблетки на добу протягом 20 днів, вітамінно­мінеральний комплекс «Алфавіт Діабет» по 1 таблетці 3 рази на добу впродовж місяця. Місцеве лікування передбачало полоскання ротової порожнини антисептичним та протизапальним розчином «Тантум Верде» 3—4 рази на добу в об’ємі 15 мл упродовж 20—30 с та полоскання розведеним у 5 разів лікувально­профілактичним зубним еліксиром «Лізомукоїд», до складу якого входять лізоцим, цетавлон та овомукоїд. Для профілактики рецидивів захворювання та закріплення результатів лікування через 2 та 5 міс хворим повторювали курси прийому «Бактуліну» та «Лізомукоїду»). Хворих групи порівняння (n = 23) лікували за загальноприйнятою методикою. Ефективність запропонованого лікувально­профілактичного комплексу оцінювали через 2 тиж за клінічним станом слизової оболонки порожнини рота та ступенем її обсіменіння грибами роду Candida  через 1, 3 та 6 міс — за результатами повного комплексу клініко­лабораторних досліджень.

Результати та обговорення. Застосування у хворих основної групи розробленого способу лікування кандидозу дало змогу через 1 мес зменшити ступінь дисбіозу порожнини рота в 2 рази, тоді як у хворих групи порівняння він знизився лише в 1,5 разу. Через 3 міс після призначення «Бактуліну» та «Лізомукоїду» ступінь дисбіозу порожнини рота у хворих знизився до 2,81 ± 0,31 проти 6,53 ± 0,62 до лікування (p1 < 0,01), що свідчить про субклінічну компенсовану форму дисбіозу порожнини рота, а у хворих групи порівняння — до 3,71 ± 0,38 проти 6,73 ± 0,65 до лікування (p1 < 0,01), що свідчить про клінічну субкомпенсовану форму дисбіозу. Остаточно мікробіоценоз порожнини рота у хворих основної групи нормалізувався через 6 міс. Ступінь дисбіозу порожнини рота у хворих підвищився в 6 разів завдяки збільшенню активності уреази в ротовій рідині в 2,5 разу і зменшенню активності лізоциму в 2,6 разу.

Висновки. Встановлено, що запропонований лікувально­профілактичний комплекс у хворих з кандидозним стоматитом на тлі цукрового діабету 1 типу в середньому через 12 днів поліпшує клінічний стан у порожнині рота, а через 6 міс відновлює мікробіоценоз порожнини рота. Для профілактики рецидивів захворювання і закріплення результатів лікування в реабілітаційний період рекомендовано через 2 і 5 мес повторювати курси прийому бактеріальних препаратів «Бактулін» та «Лізомукоїд».

Біографії авторів

Т. P. Skrupnikova, ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», Полтава

Скрипнікова Таїсія Петрівна, к. мед. н., проф. кафедри післядипломної освіти лікарів стоматологів ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія»

O. P. Stupak, ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», Полтава

Ступак Олена Павлівна, к. мед. н., доц. кафедри післядипломної освіти лікарів стоматологів ВДНЗ Уураїни «Українська медична стоматологічна академія»
36015, м. Полтава, вул. Шляхова, 1а
Тел. (066) 785-66-76.

A. P. Levitsky, ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України», Одеса

Левицький Анатолій Павлович, д. біол. н., проф., чл.-кор. Національної академії аграрних наук України, засл. діяч науки і техніки України, заст. директора з науки ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України»

M.Yа. Niedzielskу, ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», Полтава

Нідзельський Михайло Якович, д. мед. н., проф., зав. кафедри післядипломної освіти лікарів стоматологів-ортопедів ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія»

M. O. Dudchenko, ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», Полтава

Дудченко Микола Олексійович, д. мед. н., проф., засл. діяч науки і техніки України, проф. кафедри внутрішніх хвороб та медицини невідкладних станів зі шкірними та венеричними хворобами ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія»

Посилання

Биргер МО. Справочник по микробиологии и вирусологическим методам исследования. ​М.; Медицина, 1998:736.

Гаврилова ЛМ, Сеген ИМ. Уреазная активность ротовой жидкости у больных с острой одонтотропной инфекцией челюстно-лицевой области. Стоматол. 1996;​Спец. вып:49-50.

Грудянов АИ, Дмитриева НА, Фоменко ЕВ. При­менение пробиотиков в комплексном лечении воспалительных заболеваний пародонта. ​М.; Мед. информ. агентство, 2006:111.

Левицкий АП. Лизоцим вместо антибиотиков. ​Одесса; 2005:53с.

Левицкий АП, Макаренко ОА, Селиванская ИА. Фер­­ментативный метод определения дисбиоза полости рта для скрининга про- и пребиотиков. ​К.; 2007:26.

Патент на корисну модель № 35558 Україна МПК (2006) А61С 5/02. Спосіб лікування кандидозу слизової оболонки порожнини рота у хворих на цукровий діабет / Сту­­пак ОП, Ніколішин АК, Левицький АП; заявник та патентовласник Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія» та Інс­титут стоматології АМН України. № 2008 05081; заявл. 21.04.2008; опубл. 25.09.2008. Бюл. № 18.

Патент на корисну модель № 37472 Україна МПК (2006) А61К 31/00. Спосіб профілактики кандидозу слизової оболонки порожнини рота у хворих на цукровий діабет / Ступак ОП, Ніколішин АК, Левицький АП; заявник та патентовласник Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія» та Інститут стоматології АМН України. ​№ 2008 08890; заявл. 07.07.2008; опубл. 25.11.2008. Бюл. № 22.

Рединова ТЛ, Здобина ОА. Частота кандидоза слизистой оболочки полости рта и эффективность его лечения у больных сахарным диабетом. Стоматол. 2001;3:20-22.

Циммерман ЯС. Дисбиоз (дисбактериоз) кишечника и/или синдром избыточного бактериального роста. Клин Мед. ​2005;4:14-22.

Willis AM, Coulter WA, Hayes JR. Factors affecting the adhesion of Candida albicans to epithelial of insulin diabetes mellitus patients. J Med Microbiol. 2000;49(3):291-293.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Наукові дослідження