Недерматологічні захоплення відомих дерматологів

Автор(и)

  • С.С. Корхов Одеський національний медичний університет, Україна
  • М.М. Лебедюк Одеський національний медичний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-5674-0196

DOI:

https://doi.org/10.30978/UJDVK2023-2-51

Ключові слова:

дерматолог; венеролог; захоплення; уподобання; хобі.

Анотація

У повсякденній життєвій метушні, у низці подій, що визначаються єдиноборством понять «хочу» і «повинен», ми з нетерпінням чекаємо на той момент, коли з’явиться можливість узятися до найулюбленішої справи. І це надихає, оскільки хобі — це те, що ми робимо винятково для отримання задоволення.
Важко уявити людину, яка не має жодних захоплень. У нашому історичному дослідженні ми сконцентрували увагу на інтересах, захопленнях та уподобаннях, які виходять за рамки основної роботи, понад ста відомих дерматологів, венерологів та деяких інших фахівців, діяльність яких пов’язана із дерматовенерологією. Для найазартніших з них такі захоплення ставали невід’ємною частиною життя, ключем до складних лабіринтів їхнього духовного світу, дзеркалом їхнього світогляду, камертоном їхньої моральності.
Імена більшості людей, про яких розповідається у статті, золотими літерами вписані в історію медицини та дерматовенерології зокрема. Вони здійснили безліч наукових відкриттів, їхній блискучий клінічний досвід допоміг зцілити і полегшити страждання величезної кількості хворих, вони є талановитими педагогами, які щедро ділилися знаннями зі своїми колегами-учнями. При цьому більшість з них мали високі громадянські якості.
Ми спробували відкрити маловідомі сторінки життя наших шановних колег. Скромно зазирнули за лаштунки, аби краще побачити і оцінити те, що відбувалося на головній сцені.
Отже, у викладеному матеріалі йдеться про наших шановних колег і про їхні захоплення. Банальні та непересічні. Різні. Любов до живопису, музики, літератури. Колекціонування. Захоплення спортом та інші варіанти активного проведення часу. Дивні екзотичні уподобання. І ще те, що навряд взагалі можна вважати за такі. Те, що для деяких наших колег стало, можливо, більшим, ніж медичне покликання.

Біографії авторів

С.С. Корхов, Одеський національний медичний університет

Корхов Сергій Сергійович
к. мед. н., доц. кафедри дерматології та венерології

М.М. Лебедюк, Одеський національний медичний університет

Лебедюк Михайло Миколайович
д. мед. н., проф., зав. кафедри дерматології та венерології
65006, м. Одеса, вул. Академіка Воробйова, 5

Посилання

Bondar SA, Psiuk SK. [Do 80-richchia kafedry shkirnykh ta venerychnykh khvorob Vinnytskoho natsionalnoho medychnoho universytetu imeni MI Pyrohova]. Ukr zhurn dermatol, venerol, kosmetol (Ukraine). 2016;2:121-124. Ukrainian.

Bulgakov M. [Pod pyatoi. Dnevnik. Pisma i dokumenti]. M. 2011: 784 s. Russian.

Gusakov NI. [Nauchnii vklad Ieronima Frakastoriya Veronskogo v razvitie ucheniya o sifilise]. Dermatol ta venerol. 2009;4:94-98. Russian.

Muromtseva-Bunina VN. [Zhizn Bunina. Besedi s pamyatyu]. M. Sov. pisatel; 1989: 509 s.

Journalfilm frän SF 1932 med Johan Almkvist. Hälsa genom nakenkultur - nudister på Ingarö. http://www.filmarkivet.se/movies/veckorevy-1932-08-15.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-27

Номер

Розділ

З історії медицини