Синдром оральної алергії. Огляд літератури

Автор(и)

  • А.Є. Богомолов Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, Україна https://orcid.org/0000-0002-5336-4858

DOI:

https://doi.org/10.30978/UJDVK2022-3-4-49

Ключові слова:

синдром оральної алергії; діагностика; лікування; гістамін; антигістамінні препарати; харчова алергія.

Анотація

Мета роботи — вдосконалити методи диференційної діагностики та принципи ведення пацієнтів із синдромом оральної алергії (СОА).

Матеріали та методи. Представлено огляд літератури і проаналізовано діагностичні підходи та принципи ведення пацієнтів із СОА.

Результати та обговорення. СОА — це тип харчової алергії, обмежений слизовою оболонкою порожнини рота та спричинений вживанням переважно сирих фруктів, овочів, ароматизаторів та горіхів. Дані щодо поширеності СОА значно варіюють залежно від дослідження з огляду на використання різних критеріїв включення та виключення пацієнтів. Утім, є повідомлення про його частоту від 4,7 до понад 20 % у дітей і від 13 до 53,8 % у дорослих. Достовірно відомо, що серед дитячої популяції СОА переважно діагностують у підлітків. Етіологічно СОА спричиняють харчові алергени; здебільшого це необроблені фрукти та сирі овочі, які потрапляють у ротоглотку хворого. Алергени в їжі, яка зумовлює СОА, фактично інактивуються під дією шлункового соку, тому після проковтування їжі реакція зазвичай припиняється.

Висновки. СОА є підтипом харчової алергії, з якою стикаються в своїй практичній роботі алергологи, дерматологи, лікарі загальної практики — сімейної медицини. Після контакту з їжею у пацієнтів виникають такі симптоми: свербіж губ і ротоглотки; парестезія; ангіоневротичний набряк слизової оболонки порожнини рота, язика, піднебіння та ротоглотки; іноді можлива охриплість. Сучасна терапія СОА передбачає застосування комплексного підходу, який включає дотримання елімінаційної дієти, проведення фармакотерапії та алергенспецифічної імунотерапії. У фармакотерапії найчастіше використовують антигістамінні препарати, кортикостероїди і адреналін (внутрішньом’язово).

Біографія автора

А.Є. Богомолов , Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

Богомолов Артемій Євгенійович
д. мед. н., проф. кафедри фтизіатрії з курсом клінічної імунології та алергології
21018, м. Вінниця, вул. Пирогова, 56

Посилання

Amlot PL, Kemeny DM, Zachary C, et al. Oral allergy syndrome (OAS): symptoms of IgE-mediated hypersensi­tivity to food. Clin Exp Allergy. 1987;17(1):33-42.

Brown CEB, Katelaris CH. The prevalence of the oral allergy syndrome and pollen - food syndrome in an atopic paediatric population in south - west Sydney. J Paediatr Child Health. 2014;50(10):795-800. doi:10.1111/jpc.12658.

Fernández-Rivas M, Bolhaar S, González-Mancebo E, et al. Apple allergy across Europe: how allergen sensitization profiles determine the clinical expression of allergies to plant foods. J Аllergy Clin Immunol. 2006;118(2):481-488. doi:10.1016/j.jaci.2006.05.012.

Ivković-Jureković I. Oral allergy syndrome in children. Int Dent J. 2015;65(3):164-168. doi:10.1111/idj.12164.

Katelaris CH. Food allergy and oral allergy or pollen-food syndrome. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2010;10(3):246-251. doi:10.1097/ACI.0b013e 32833973fb.

Kim JH, Kim SH, Park HW, et al. Oral Allergy Syndrome in Birch Pollen-Sensitized Patients from a Korean University Hospital. J Korean Med Sci. 2018;33(33):e218. doi:10.3346/jkms.2018.33.e218.

Ortolani C, Ispano M, Pastorello E, et al. The oral allergy syndrome. Ann Аllergy. 1988;61(6) (Pt 2):47-52.

Osawa Y, Ito Y, Takahashi N, et al. Epidemiological study of oral allergy syndrome in birch pollen dispersal-free regions. Allergol Int. 2020;69(2):246-252. doi:10.1016/j.alit.2019.09.008.

Skypala IJ, Bull S, Deegan K, et al. The prevalence of PFS and prevalence and characteristics of reported food allergy; a survey of UK adults aged 18-75 incorporating a validated PFS diagnostic questionnaire. Clin Exp Allergy. 2013;43(8):928-940. doi:10.1111/cea.12104.

Smole U, Wagner S, Balazs N, et al. Bet v 1 and its homologous food allergen Api g 1 stimulate dendritic cells from birch pollen-allergic individuals to induce different Th-cell polarization. Allergy. 2010;65(11):1388-1396. doi:10.1111/j.1398-9995. 2010.02407.x.

Tuft L, Blumstein GI. Studies in food allergy. II. Sensitiza­tion to fresh fruits: Clinical and experimental observations. J Allergy. 1942;13(6):574-582.

Valenta R, Kraft D. Type 1 allergic reactions to plant-derived food: a consequence of primary sensitization to pollen allergens. J Allergy Clin Immunol. 1996;97(4):893-895. doi:10.1016/s0091-6749(96)80062-5.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-05

Номер

Розділ

Огляди