Короткий нарис історії світових епідемій-пандемій. Частина II. Холерне дев’ятнадцяте

Автор(и)

  • О.Є. Федоренко Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • К.В. Коляденко Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/UJDVK2021-1-67

Ключові слова:

пандемія; холера; історія; інфекція

Анотація

Епідемія будь-якої інфекційної хвороби — це невидимий безжальний ворог, якого неможливо перемогти військо­вим, політичним, економічним або ідеологічним шляхом. На такого роду загрози людство часто реагує досить нервово та підсвідомо намагається їх трохи міфологізувати, щоб хоч якось психологічно захистити себе від реального страху неминучої смерті. Оскільки від такої загрози не було раціонального захисту, більшість людей реагували переважно ірраціонально.
Дев’ятнадцяте століття, майже так само, як і попередні, в епідеміологічному плані «стартувало» із самого календарного початку. Тільки на відміну від ХVIII ст. основну небезпеку становила вже інша інфекційна хвороба — холера.
В історії медицини впродовж позаминулого сторіччя було зафіксовано шість спалахів епідемій холери починаючи з 1817 р. Перша з них розпочалась на сході Бенгалії і тривала 8 років (1817—1824 рр.), поступово охопивши майже всю Індію та значні райони Близького Сходу. Сприяли цьому традиційні подорожі до «святих місць» як індуїстських, так і мусульманських прочан, що під час пішої ходи та активного спілкування з місцевими мешканцями розносили холерний вібріон.
Однією з суттєвих причин того, що епідемія холери продовжувалась з мінімальними перервами майже все ХIХ ст., був низький рівень наукових знань з мікробіології і те, що на той час ще не був виявлений збудник холери — вібріон.
Ще одним чинником стало тотальне нерозуміння суспільством нагальної потреби обов’язково щодня дотримуватись в побуті хоча б найпростіших санітарних норм. Таке нерозуміння було і серед керівництва, що намагалося обмежити черговий спалах холери переважно адміністративними заходами без адекватних пояснень їхньої необхідності та суті населенню.

Біографії авторів

О.Є. Федоренко, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Федоренко Олександр Євгенович
д. мед. н., проф. кафедри дерматології та венерології

К.В. Коляденко , Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Коляденко Катерина Володимирівна
к. мед. н., доц. кафедри дерматології та венерології
01601, м. Київ, бульв. Тараса Шевченка, 13.

Посилання

Mihel DV. Obshhestvennoe zdorove i holernyj vibrion: Rossijskaja imperija, medicina i bakteriologija nachala XX veka pered ugrozoj holery. Izvestija Saratovskogo universiteta. Novaja serija. 2008;8:64-74 (Rus).

Hayes JN. Epidemics and Pandemics: Their Impacts on Human History. Santa Barbara. ABC-CLIO; 2005:214-219.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-30

Номер

Розділ

Огляди