Короткий нарис історії світових епідемій-пандемій. Частина I

Автор(и)

  • K.V. Kolyadenko Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • О.E. Fedorenko Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/UJDVK2020-4-50

Ключові слова:

епідемія, COVID-19, історія

Анотація

Пандемії в історії людства призводили до втрати мільйонів людей і суттєвого занепаду економічного і соціального життя. Наприкінці осені 2019 р. людство в черговий раз «неочікувано» стикнулось з виявами масового інфекційного ураження. Та тривожні повідомлення медиків не були «почуті» суспільством. На жаль, вже незабаром передбачуване ними стало гіркою реальністю нашого сьогодення.
У статті простежено та частково проаналізовано наслідки епідемій-пандемій, що виникли в античних Афінах під час Пелопоннеської війни, чуми Антоніна, чуми Юстиніана та «чорної смерті» в ХIV ст. Аби впоратись з пандемією, міста та правителі розшукували і переманювати лікарів, сплачуючи за їхні послуги наперед за пів року, а то й за рік. Тоді ж і виник вислів «наявність лікаря в місті — благословіння Господнє!» З’явились і попередники сучасних лікарів-інфекціоністів — «чумні лікарі» Вони вперше почали використовувати карантин як протиепідемічний захист. Про його високу ефективність свідчить той факт, що і через 600 років ВООЗ визнає карантин чи не єдино можливим дієвим способом боротьби з пандемією коронавірусної хвороби.
Догматична медицина, яка зазнала цілковитої поразки у боротьбі з чумою, почала вимушено змінюватися на користь висновків лікарів з практичними знаннями, які не тільки намагалися запобігти хворобі, але й вилікувати її, а хірургія отримала суттєвий імпульс для свого подальшого розвитку.
Трохи оговтавшись від пандемій чуми, наприкінці ХV ст. в Іспанії та Італії несподівано спалахнула епідемія «нової» інфекції. В рекордно короткий термін вона зохопила мешканців усіх інших країн Європи та Азії незалежно від свого віку, статі та соціального положення. За наслідки їй спочатку дали назву «статева чума», а пізніше — більш знайому нам — «сифіліс». Ця епідемія-пандемія з певними періодами свого затухання та пожвавлення продовжується і понині, вражаючи щорічно сотні тисяч людей по всьому світу.
На початку ХVII ст. епідемії були не тільки в Європі, а й в колоніях Іспанської корони. З дивною закономірністю виникали саме в 20-ті роки майже кожного століття. Так саме в цей рік спалахнула пандемія небезпечної інфекційної хвороби — віспи.
Тобто від часів античності до початку ХVIII ст. суспільство з великими людськими і економічними втратами перенесло кілька епідемій-пандемій, що не тільки суттєво загальмували його прогрес, але й дозволили людській спільноті багато в чому по-іншому визначити подальший вектор свого існування та розвитку.

Біографії авторів

K.V. Kolyadenko, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Коляденко Катерина Володимирівна
к. мед. н., доц. кафедри дерматології та венерології
01601, м. Київ, бульв. Тараса Шевченка, 13

О.E. Fedorenko, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Федоренко Олександр Євгенович
д. мед. н., проф. кафедри дерматології та венерології

Посилання

Benedictow OJ. The Black Death, 1346-1353: the complete history. Woodbridge. Boydell & Brewer; 2004:506.

Carriere Ch, Cordurie MF. Rebuffat Marseille, ville morte: La peste de 1720.

Crises and the Roman Empire / Eds. O Hekster, G de Kleijn, D Slootjes. Proceedings of the Seventh Workshop of the International Network Impact of Empire (Nijmegen, June 20-24, 2006). Leiden/Boston. Brill; 2007:201-218.

Esposito JJ, Sammons SA, Frace AM, et al. Genome sequence diversity and clues to the evolution of variola (smallpox) virus. Science. 2006;313(5788):807-812.

Frith J. The History of Plague. Part 1. The Three Great Pandemics. Journal of Military and Veterans. 2012;20(2):1-16.

Haas C. La peste Antonine Bull. Acad Natl Med. 2006;190(4-5):1093-1098.

Littman J, Littman ML. Galen and the Antonine Plague. Am J Philolog. 1973;94(3):243-255. http://www.jstor.org/stable/293979.

The Great Plague of London: The History and Legacy of England’s Last Major Outbreak of the Bubonic Plague Kindle Edition. Michigan. Charles River Editors; 2017:66.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-10

Номер

Розділ

З історії медицини