Деякі особливості сприйняття зміни якості життя хворими на бульозний епідермоліз під час карантину через COVID-19

Автор(и)

  • K.V. Kolyadenko Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • O.Y. Fedorenko Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • L.V. Sologub Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/UJDVK2020-2-28

Ключові слова:

бульозний епідермоліз, карантин, психологічний стан пацієнтів

Анотація

У контексті пандемії COVID-19 хворі з тяжкими хронічними соматичними патологіями є найбільш вразливими. До груп ризику належать і пацієнти з бульозним епідермолізом (БЕ), для яких це скоріше можливість більш-менш реалістично і всебічно оцінити окремі аспекти їхнього фізичного (соматичного), психологічного і соціального життя. Показники якості життя (ЯЖ) у пацієнтів оцінюють не стільки тяжкість патологічного процесу, скільки те, як вони психологічно переносять і сприймають своє захворювання і з огляду на це — реалії життя і перспективи.

Мета роботи — оцінити вплив тривалого карантину у пацієнтів з БЕ на якість їхнього життя за допомогою шкал HADS, ВАШ і МОS SF-36.

Матеріали та методи. ЯЖ досліджували на підставі класичного підходу до кількісної оцінки суб’єктивного стану, розробленого Стівенсом—Галантером у 1957 г. Респонденти самостійно оцінювали співвідношення свого стану відповідно до показників, визначених у тексті анкети, таких як: фізичні (сила, енергія, втомленість, біль, дискомфорт, сон, відпочинок); психологічні (позитивні емоції, пам’ять, концентрація, самооцінка, зовнішність, негативні переживання); рівень незалежності (щоденна активність, ефективність, залежність від лікування і прийому ліків); соціальне життя (відносини, соціальна цінність суб’єкта, сексуальна активність); навколишнє середовище (благополуччя, безпека, життя, якість і доступність медичного та соціального забезпечения, доступність інформації, можливості для освіти і навчання, дозвілля); духовність (релігія, власні переконання).

Результати та обговорення. Відомості, отримані в процесі повторного тестування хворих на БЕ (уже під час карантину), та їхній аналіз дали змогу незаперечно і об’єктивно виявити зміни в психологічній оцінці наявних у них соматичних уражень шкіри, очей, нігтів, гортані і ротової порожнини, дізнатися про їхнє ставлення до громадського життя і навколишнього середовища, а також визначити рівень тривожності і ступінь психічного напруження.

Висновки. Значного негативного впливу необхідності довго перебувати в самоізоляції на ЯЖ у хворих на БЕ не виявлено, це пов’язано з тим, що і до карантину хворі внаслідок особливостей своєї патології не часто безпосередньо контактували з іншими людьми поза родиною. Таке обмеження в близькому спілкуванні для них не стало чи­­мось суттєво психологічно та соціально значущим. Цілодобове перебування як хворих, так і їхніх рідних вдома зумовило різке «скорочення» соціальної дистанції між ними, що сприяло помітному підвищенню у них відчуття безпеки, та покращило, урізноманітило їхнє безпосереднє спілкування, буденну ЯЖ. Карантин різко і переважно психологічно неочікувано обмежив можливості безпосередніх особистісних контактів і тим самим майже урівняв у часі і частоті дистанційні контакти хворих на БЕ та здорових людей.

Біографії авторів

K.V. Kolyadenko, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Коляденко Катерина Володимирівна
к. мед. н., доц. кафедри дерматології та венерології з курсом косметології
01601, м. Київ, бульв. Тараса Шевченка, 13

O.Y. Fedorenko, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Федоренко Олександр Євгенович
д. мед. н., доц. кафедри дерматології та венерології з курсом косметології

L.V. Sologub, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Сологуб Лариса Віталіївна
к. мед. н., асист. кафедри дерматології та венерології з курсом косметології

Посилання

Kolyadenko KV, Fedorenko OYe, Tkachyshyna VS. Vplyv tyazhkosti klinichnogo perebigu buloznogo epidermolizu na yakist zhyttya xvoryx v Ukrayini. Ukr zhurn dermatol, venerol, kosmetol. 2019;2(73):27-30.

Kolyadenko KV, Fedorenko OYe, Tkachyshyna KS. Vplyv intensyvnosti bolovyx vidchuttiv na psyxologichnyj stan xvoryx na buloznyj epidermoliz. Ukr zhurn dermatol, venerol, kosmetol. 2019;3(74):22-26.

Chernyshov PV, Suru IA, Gedeon LA, et al. Epidermolysis bullosaspecific module of the Infants and Toddlers Derma­tology Quality of Life (In To Derm QoL) question naire. J Eur Acad Dermatol Venerol. 2019;33(3):612-617. doi:10.1111/jdv.15337.

Lewis V, Finlay AY. 10 years experience of the Dermatology Life Quality Index (DLQI). J Invest Dermatol Symp Proc. 2004;9(2):169-180. doi:10.1111/ j.1087-0024.2004.09113.x.

Moss C, Wong A, Davies P. The Birmingham epidermolysis bullosa severity score: development and validation. Br J Dermatol. 2009;160(5):1057-1065.

Olsen J.R, Gallacher J, Finlay A.Y. et al. Quality of life impact of childhood skin conditions measured using the Children’s Dermatology Life Quality Index (CDLQI): a meta-analysis. Br J Dermatol. 2016;17(4):853-861. doi:10.1111/bjd.14361.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-10

Номер

Розділ

Наукові дослідження