Алгоритм «Хаос і натяки» у рутинній практиці аналізу дерматоскопічного зображення

Автор(и)

  • С. Rosendahl Школа медицини, Університет Квінсленд, Australia
  • M.S. Voloshynovych Івано-Франківський національний медичний університет, Ukraine
  • G.Ye. Girnyk Івано-Франківський національний медичний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/UJDVK2019-4-65

Ключові слова:

дерматоскопія, новоутворення шкіри, меланома, алгоритм «Хаос і натяки»

Анотація

У статті розглянуто теоретичні основи та практичні аспекти використання алгоритму дерматоскопічної діагностики пігментованих уражень шкіри «Хаос і натяки», який розробила група вчених із різних країн світу. Запропоновано детальний опис використання цього алгоритму у реальній клінічній практиці.
Дерматоскопія як простий та неінвазивний метод дослідження дає можливість лікарю-дерматологу провести більш якісну оцінку новоутворень шкіри завдяки ретельному огляду важливих додаткових деталей їх морфологічної будови і, відповідно, встановити точний діагноз. Дерматоскопічне обстеження здебільшого проводять з метою диференційної діагностики та візуалізації пігментних чи судинних структур епідермісу і верхніх шарів дерми. Дедалі частіше цей метод дослідження успішно використовують для діагностики непігментованих елементів шкіри. Проте у цій статті розглянуто алгоритм діагностики саме пігментованих новоутворень шкіри.
Мета роботи — представити чіткий, зрозумілий та послідовний алгоритм дерматоскопічної діагностики пігментованих уражень шкіри «Хаос і натяки» для широкого інформування спеціалістів та використання у клінічній практиці. У статті доведено, що алгоритм «Хаос і натяки» має надзвичайно просту структуру і є зручним для впровадження у повсякденну клінічну практику. Головна перевага цього алгоритму — чіткість і логіка вживання термінології для найменування елементів дерматоскопічного малюнку та оригінальний спосіб використання цих характеристик з метою встановлення діагнозу. Останнє є надзвичайно актуальним на сьогодні, коли в різних джерелах інформації ми зустрічаємо безліч візуально-описових термінів, що замість роз’яснення вносять непорозуміння в діагностичний процес, безпідставно ускладнюють термінологію, чим можуть ввести в оману недостатньо досвідченого лікаря-спеціаліста.

Біографії авторів

С. Rosendahl, Школа медицини, Університет Квінсленд

Кліф Розендаль
бакалавр медицини та хірургії, доктор філософії

M.S. Voloshynovych, Івано-Франківський національний медичний університет

Волошинович Мар’ян Стефанович
к. мед. н., доц. кафедри дерматології та венерології
76018, м. Івано-Франківськ, вул. Кропивницького, 16

G.Ye. Girnyk, Івано-Франківський національний медичний університет

Гірник Галина Євгенівна
к. мед. н., асист. кафедри дерматології та венерології

Посилання

Kittler H, Rosendahl C, Cameron A, Tschandl Ph. Dermatoscopy: an algorithmic method based on pattern analysis. 2011:334.

Rosendahl C, Cameron A, McColl I, Wilkinson D. Derma­toscopy in routine practice - «chaos and clues». Aust Fam Physician. 2012;41(7):482-487.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-23

Номер

Розділ

На допомогу практичному лікарю