Імунологічні показники у ВІЛ/СНІД-інфікованих хворих із вірусними ураженнями шкіри

Автор(и)

  • L.O. Kutsevlyak Харківський національний медичний університет, Ukraine
  • A.M. Dashchuk Харківський національний медичний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/UJDVK2019-1-15

Ключові слова:

цитокіни, ВІЛ/СНІД-інфекція, хронічний виразковий герпес, рецидивуючий простий герпес, лікування

Анотація

Мета роботи — вивчення низки імунологічних показників у ВІЛ/СНІД-інфікованих хворих із вірусними ураженнями шкіри.

Матеріали та методи. Під нашим спостереженням перебувало 40 хворих з патологією шкіри на тлі ВІЛ/СНІД-інфекції у віці від 18 до 53 років (20 чоловіків і 20 жінок). Хворі були з вірусною патологією (20 хворих з рецидивуючим простим герпесом, 20 — з хронічним виразковим герпесом). 25 хворих були з II стадією ВІЛ-інфекції, 15 — з III. До лікування та через 2 міс після закінчення проводили імунологічні дослідження. Лікування поряд з антиретровірусною терапією включало: при хронічному виразковому і рецидивуючому прос­тому герпесі — ацикловір 400 мг 5 разів на добу, зовнішньо — розчин «Цидипол». Хворі 1-ї групи отримували антиретровірусну терапію відповідно до протоколу та противірусну терапію. Пацієнти 2-ї групи отримували антиретровірусну терапію, противірусні препарати та зовнішньо — розчин «Цидипол».

Результати та обговорення. Дослідження показало, що через 2 міс комплексного лікування з «Цидиполом» у пацієнтів 2-ї групи виявлялося достовірне (р < 0,01) підвищення CD3+-клітин (р < 0,01), відносна кількість CD3+-клі­тин мала тенденцію до підвищення. Рівні CD3CD16++CD56+-клітин і фагоцитарної активності нейтрофілів також мали тенденцію до підвищення. Крім цього, було встановлено достовірне зниження і наближення до нормального значення рівнів Ig і гетерофільних гемолізинів (р < 0,05 і р < 0,01 відповідно). Результати дослідження свідчать про виражене зниження до нормальних значень рівня активності системи комплементу. За кількістю лімфоцитотоксичних автоантитіл була тенденція до зниження. У пацієнтів 1-ї групи через 2 міс спостереження була виявлена тенденція до підвищення відносної і абсолютної кількості CD3+-клітин. Відносне значення CD3CD16++CD56+-клітин так само змінилося в бік їх збільшення. З боку гуморальної ланки імунітету звертала увагу відсутність нормалізації підвищеного рівня IgA і тенденція до підвищення рівнів IgM та IgG. Також спостерігалася тенденція до підвищення рівня гетерофільних гемолізинів.

Висновки. Дослідження згаданих показників при вірусних ураженнях у ВІЛ/СНІД-інфікованих дасть змогу зрозуміти цитокінову відповідь, що може підвищити ефективність терапії і профілактику вірусних дерматозів у таких пацієнтів.

Біографії авторів

L.O. Kutsevlyak, Харківський національний медичний університет

Куцевляк Людмила Олегівна, асист. кафедри дерматології, венерології і СНІДу

A.M. Dashchuk, Харківський національний медичний університет

Дащук Андрій Михайлович, д. мед. н., проф., зав. кафедри дерматології, венерології і СНІДу 

Посилання

Dashchuk AM, Chernikova LI. VICH/SPID-infektsiya. KH. Vodnyy spektr; 2017:254 (Rus).

Vol’f K, Goldsmit LA, Kats SI, i dr. Dermatologiya Fitspatrika v klinicheskoy praktike: v 3 T. Per. s angl., obshch. red. Akad. AA Kubanovoy. M. Izdatel’stvo Panfilova; BINOM. Laboratoriya znaniy; 2013;3:2100-2114 (Rus).

Stepanenko VI, Sizon OO, Shupen’ko NM, i dr. Dermatologiya, venerologiya: uchebnik. K. KIM; 2012:904 (Rus).

Khebif PM. Kozhnyye bolezni. Diagnostika i lecheniye. Per. s angl. M. Praktika; 2007:672 (Rus).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Наукові дослідження