Обізнаність та знання про хвороби, що передаються статевим шляхом, серед населення Грузії (епідеміологічне дослідження)

Автор(и)

  • M. Shvelidze Канвені — Національний центр дерматології та венерології, Тбілісі, Georgia
  • N. Durglishvili Канвені — Національний центр дерматології та венерології, Тбілісі, Georgia
  • V. Kvirkvelia Канвені — Національний центр дерматології та венерології, Тбілісі, Georgia
  • G. Gagua Тбіліський державний університет імені Іване Джавахішвілі, Georgia
  • К. Коляденко Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/UJDVK2021-4-56

Ключові слова:

інфекції, що передаються статевим шляхом; підлітки; епідеміологія

Анотація

Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), які часто називають захворюваннями, що передаються статевим шляхом, як і раніше, є серйозною проблемою для суспільної охорони здоров’я в усьому світі. За оцінками ВООЗ, щорічна частота ІПСШ становить 357 млн випадків, у тому числі хламідіозу — 131 млн, гонореї — 78 млн, сифілісу   5,6 млн та трихомоніазу — 143 млн. Половину з цих випадків виявляють у молодих людей віком від 15 до 24 років. Щодня майже 1 млн людей у всьому світі хворіє на ІПСШ, і більшість з них не знають про свій інфекційний статус, що робить їх джерелом інфекції для інших. Частоту і наслідки цього для здоров’я та соціально­економічного стану цілих націй, особливо африканських країн, тривалий час розглядали як надзвичайну ситуацію.
У статті представлено відомості про епідеміологію ІПСШ, анамнез та фізичні дані, стандарти скринінгу та загальний підхід до лікування ІПСШ. Інфекції, які розглядають з точки зору причинно­наслідкового зв’язку, епідеміології та чинників ризику, включають гонорею, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, сифіліс та трихомоніаз. Тягар ІПСШ в усьому світі залишається невизначеним через низку причин. По­перше, багато ІПСШ мають безсимптомний перебіг; по­друге, в деяких із найбільш постраждалих країн діагностичні процедури недоступні; по­третє, в багатьох частинах світу системи епіднагляду відсутні або недостатньо фінансуються. За даними ВООЗ, у 1999 р. було зареєстровано 340 млн нових випадків сифілісу, гонореї, хламідіозу та трихомоніазу. В Європейському Союзі останніми роками спостерігають зростання захворюваності на гонорею та сифіліс.
Інструмент опитування був анонімним онлайн анкетуванням, яке проводилося в Грузії з використанням програмного забезпечення Google, яке автоматично генерує та зберігає цифрові відповіді в безпечній базі даних, захищаючи конфіденційність учасників протягом усього процесу опитування. Опитування проводилось у 2019 році. Можли­вість брати участь у анкетуванні була разовою. Анкету для цього дослідження було розроблено на основі огляду літератури.
Рання діагностика та лікування, скринінг з метою виявлення безсимптомних інфекцій, контактне опитування та імунізація від хвороб, від яких є вакцина, — все це необхідно використовувати для профілактики та лікування ІПСШ. Результати дослідження підтвердили в цілому низький рівень знань та поінформованості про ІПСШ. Деякі висновки свідчать, що знання про використання презервативів не завжди сприяють зміні поведінки. Для профілактики ІПСШ важливим є статеве виховання підлітків у школах.

Біографії авторів

M. Shvelidze, Канвені — Національний центр дерматології та венерології, Тбілісі

-

N. Durglishvili, Канвені — Національний центр дерматології та венерології, Тбілісі

-

V. Kvirkvelia, Канвені — Національний центр дерматології та венерології, Тбілісі

-

G. Gagua, Тбіліський державний університет імені Іване Джавахішвілі

-

К. Коляденко, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Коляденко Катерина Володимирівна
к. мед. н., доц. кафедри дерматології та венерології з курсом косметології
01601, м. Київ, бульв. Тараса Шевченка, 13

Посилання

Arnold CA, Limketkai BN, Illei PB, et al. Syphilitic and lymphogranuloma venereum (LGV) proctocolitis: clues to a frequently missed diagnosis. Am J Surg Pathol. 2013;37:38-46

Facciolà A., Venanzi Rullo E., Ceccarelli M., D’Aleo F., Di Rosa M., Pinzone M.R., Condorelli F, Visalli G, Picerno I, Fisichella R, Nunnari G, Pellicanò GF. Kaposi’s sarcoma in HIV-infected patients in the era of new antiretrovirals. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017;21:5868-69. doi:10.26355/eurrev_201712_14036.

Fergus S, Zimmerman MA, Caldwell CH. Growth trajectories of sexual risk in adolescence and young adulthood. Am J Public Health. 2007;97:1096-101.

Samkange-Zeeb FN, Spallek L, Zeeb H. Awareness and knowledge of sexually transmitted diseases (STDs) among schoolgoing adolescents in Europe: a systematic review of published literature. BMC Public Health. 2011;11:727.

Trani F, Gnisci F, Nobile CG, et al. Adolescents and sexually transmitted infections: knowledge and behaviour in Italy. J Paediatr Child Health 2005;41:260-4.

UNAIDS. Joint United Nations Programme on HIV-AIDS. Report on the global AIDS epidemic. Geneva: UNAIDS. 2008. http://www.unaids.org/en/KnowledgeCentre/HIVData/GlobalReport/2008/2008_Global_report.asp.

Visalli G, Avventuroso E, Laganà P, Spataro P, Di Pietro A, Bertuccio MP, Picerno I. Epidemiological HIV infection surveillance among subjects with risk behaviours in the city of Messina (Sicily) from 1992 to 2015. J Prev Med Hyg. 2017;58:E211-E218.

World Health Organization. Report on global sexually transmitted infection surveillance 2015. http://who.int/reproductivehealth/publications/rtis/stis-surveillance-2015/en/.

World Health Organization. Sexually Transmitted Infections. 2016. http://www.who.int/news-room/factsheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-08

Номер

Розділ

На допомогу практичному лікарю